DESIGN YOUR OWN HAT!

Wide spectrum of models, materials and decorations makes the design possibilities great, but a handmade production makes it unique.

Measure your head!

Filozofija « Šešir »

Šešir je bio milenijumima obavezni deo garderobe gotovo u svim kulturama i civilizacijama. Neretko je izražavao moć, odredjivao delatnost ili aktivnost ili poziciju u vojnoj i crkvenoj hijerarhiji, a kao obavezan odevni predmet, upotpunjavao garderobu plemstva i plebsa …

Dame su ga nosile kao detalj koji treba nekada da ulepša a nekada da naglasi skrušenost i čednost, kao izraz individualnosti, ili liderstva u modi, ali uvek je bio obavezni deo garderobe. Bilo je prosto nezamislivo, nepristojno, pojaviti se bez šešira. Tako je bilo i u Beogradu do kraja Drugog svetskog rata. Mlade devojke su nosile šešire od svoje petnaeste godine, od srednje škole. Bio je deo djačke uniforme, stavljan je prilikom svečanih večernjih izlazaka kao što su balovi, prijemi, slave, svadbe, pozorišne premijere, koncerti ili opera. Ali je isto tako nošen i u sportskim prilikama kao što su bile automobilske i konjske trke, teniski mečevi ili lov.

Voziti se u kabrioletu, recimo Pacardu bez šešira, je bilo prosto nemoguće videti. Danas se viđa ređe, ali je podjednako ženstveno i lepo.

Odabrati pravi šešir za određenu priliku je isto toliko ozbiljno kao i napraviti dobar izbor vina za večeru sa važnim gostima. Uvek mora da se zadovolji više zahteva : da ima modernu liniju, ili još bolje, da bude dernier crie, da svojim dimenzijama ne narušava proporcije ženske figure, a da pri tome bude u skladu sa prilikom, odećom, obućom, tašnom, kaišem, rukavicama i kišobranom ili partnerom …

Dakle, oblici šešira su posledica potrebe za odredjenom funkcionalnošću i estetikom, ali takodje zavise i od materijalizacije.

Materijali koji se koriste za zimske šešire su od valjane vune ili zečije dlake, mogu da se razvlače (na kalupima) i poprimaju razne oblike bez cepanja ili pravljenja rupa u materijalu. Fleksibilni su za rad pa su glave i obodi šešira raznoliki.

Letnji šeširi su od pletene slame ili traka od slame. I ovi materjali takođe poseduju veliku fleksibilnost i pružaju slobodu forme.

Šešire su kreirali umetnici i dizajneri mode, ali su i razne uticajne žene kroz istoriju diktirale kako će ti šeširi zapravo da izgledaju. Oblici su se menjali i stvarali modne trendove. Neki modeli su postali takoreći večiti kao na primer, jednostavna Toka koja je bila imidž Džeki Kenedi, mali i veliki Kloš od presovane zečije dlake, model Brizbejn ili Kristl sa elegantnim obodom i mnogi drugi.